Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 28 Temmuz 2017

Faruk Duman; Arnavutköy siyasetçi için velinimettir

İnşaat Mühendisi Faruk Duman ile siyaset, 15 Temmuz hain darbe girişimi, Arnavutköy’de yapılan dev projeler ve Arnavutköy’ün geleceği hakkında bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Faruk Duman Arnavutköy’ün gelecekte İstanbul’un elit ilçelerinden birisi olacağını belirterek, “İstanbul’un gözde ilçelerine baktığımız zaman 50 60 yıl önce Arnavutköy ilçemizin ilk kuruluş halinden çok daha kötü durumdaydılar. Ama şimdi İstanbul’un en gelişmiş ilçeleri. Onların gelişmesi uzun zaman aldı ancak hükümetimizin Arnavutköy’de yaptığı projeler sayesinde ilçemiz onlardan daha kısa zaman diliminde İstanbul’un elit ilçelerinden birisi haline gelecektir” dedi.

Bildiğiniz gibi 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu. Genç bir siyasetçi olarak bu hain darbe girişimini nasıl yorumluyorsunuz?
Öncelikle FETÖ tarafından gerçekleştirilen bu hain darbe kalkışmasını bir kez daha lanetliyorum. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. Bu coğrafyada yaşadığımız sürece ülkemizin iç dinamiklerine karşı diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi devamlı iç ve dış saldırılar olacaktır. Bunun sebebi de inanç ve dünya enerji kaynağının büyük bir kısmının bulunmuş olduğumuz coğrafyada olması ve herkes bu enerjiyi kendi ülkesi menfaati doğrultusunda kullanma arzusundadır. Bu darbelerin ülkemizde gerçekleşmesinin yolu üst aklın bu darbeyi yapan insanlara menfi olarak sağladıkları kazançlardan dolayıdır. Hâlbuki bunu yapmadıkları zaman ülkenin kazanımları bütün ülke vatandaşlarına dağıtılır. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra yapılmış olan referandumda ‘Evet’ çıkması ile Türkiye bu tarz içerden veya dışarıdan gelecek hain kalkışmalara, darbelere karşı kendini izole etmiştir.

Arnavutköy’de birçok farklı bölgeden vatandaş yaşıyor. Bu anlamda Arnavutköy’de siyaset yapmak sizce zor mu?
Arnavutköy’de birçok farklı bölgeden vatandaşın yaşaması bir siyasetçi için velinimettir. Bu bir avantajdır. Farklı bölgelerden gelen ve farklı görüşlerden insanlarla diyaloğa geçmek, o siyasetçinin gelişimine katkı sağlar. Yani Arnavutköy’de kendini iyi yetiştiren bir siyasetçi ilerde Türkiye çapında da çok iyi bir düzeye ulaşabilir. Yeter ki bu farklı kültürdeki ve farklı görüşteki insanlara ulaşıp onların bilgi ve birikimlerinden faydalanabilsin. Çünkü Arnavutköy demek Türkiye’nin 81 ili demek, Türkiye’nin her bölgesinden insan demek. Son dönemlere baktığımızda dünyanın değişik coğrafyalarından insanları da bölgemizde misafir etmekteyiz. Bunlar siyasetçi için bulunmaz bir sahayı teşkil eder.

Gençler siyasette aktif rol almalımıdır? Siyasete yeni girecek olan gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Ak Parti ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerin siyasette önünü açmak için her türlü girişimde bulundu. En son referandum ile seçilme yaşı 18’e inmiştir. Türkiye’de gelmiş geçmiş en güçlü siyasetçilerden biri Recep Tayyip Erdoğan’dır. Genç yaşta siyasete girdiği için bugün bu kadar güçlüdür. Daha önceden bürokratlardan veya askeriyeden siyasetçiler oluşuyordu. Cumhurbaşkanlarımız, başbakanlarımız, bakanlarımız veya üst düzey yöneticiler ya bürokrasiden geliyordu ya da militarist düşünce ile yetişmiş kişilerden meydana geliyordu. Bunlarda halkla bağdaşamıyordu. Yeni yapılan referandum ile gençlerin, yani halkın kendi evlatlarının siyasete atılmasının ve siyasette çok iyi yerlere gelmesinin önü açılmıştır. Ak Parti bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor. Öbür tarafa baktığımız zaman diğer partiler gençleri sokakta görmek istiyor. Referandum maddeleri meclisten geçerken bazı partiler seçilme yaşının 18’e düşmesine ‘Hayır’ oyu kullanmıştır. Paketteki bazı maddelere karşı olabilirsin ama hepsine ‘Hayır’ oyu kullandılar. Bu siyaset değil farklı bir şeydir. Gençleri sokağa çıkarıyorsun, kullanıyorsun ama milletvekili olmaları için güvenmiyorsun, ‘Hayır’ oyu kullanıyorsun. Bu tezatlıktır. Ben siyasete aktif olarak atıldığım ilk zamanlar büyüğüm gördüğüm siyasetçilere danışmıştım. Siyaseten tavsiyeniz nedir diye, bana üç maymunu oynayacaksın görmeyeceksin, duymayacaksın, bilmeyeceksin birde konuşmayacaksın dediler. Zaman zarfında onların düşüncesinin yanlış bir düşünce olduğunu gördüm. Benim gençlere tavsiyem görmeliler, duymalılar ve bilmeliler. Bunun için iyi bir gözlem ve araştırma yapmak gerekiyor. Bu ikisinin neticesinde doğru bildiklerini her yerde ifade etmeleri gerekiyor. Yapmacık davranışlardan sakınsınlar, samimi olsunlar nasıl ki; radar bir arabanın hızını ölçebiliyorsa, milletimizde siyasetçilerin samimiyet derecesini anında ölçebiliyor.

Arnavutköy’ün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İstanbul’un gözde ilçelerine baktığımız zaman 50 60 yıl önce Arnavutköy ilçemizin ilk kuruluş halinden çok daha kötü durumdaydılar. Ama şimdi İstanbul’un en gelişmiş ilçeleri. Onların gelişmesi uzun zaman aldı ama Ak Parti hükümetinin Arnavutköy’de yaptığı projeler sayesinde ilçemiz onlardan daha kısa zaman diliminde İstanbul’un elit ilçelerinden birisi haline gelecektir. Arnavutköy’ün gelişmesi ve en gözde ilçeler arasına girmesi kısa zamanda mümkün olacaktır.

Arnavutköy’e birçok proje yapılıyor. İnşaat mühendisi gözü ile Arnavutköy’ü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben inşaat mühendisliği okurken hocam uluslararası bir proje araştırması yapmamı istemişti. Ben bu projeyi ülkemde bulamamıştım. Dolayısıyla Japonya’da Akashi Kaikyo köprüsünü araştırma olarak almıştım. Keşke hocam bugün sormuş olsaydı, bırakın farklı ülkeleri veya farklı illeri kendi ilçemde bile uluslararası birçok proje var. Arnavutköy’de şuan uluslararası düzeyde dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan havalimanı projesi yapılmaktadır. Hemen yakınımızda 3. Boğaz köprüsü olan Yavuz Sultan Selim köprüsü yapıldı, ilimizde Avrasya tüneli, marmaray, daha ilerimizde Osman Gazi köprüsü yapıldı. Türkiye’nin değişik illerinde bunlar gibi uluslararası düzeyde birçok proje yapıldı. Arnavutköy’de yapılan projeler Arnavutköy’ün demografik yapısını değiştirir. Genelde insanlar Arnavutköy’e gelişmemiş gözüyle bakıyor. Maalesef Arnavutköy’de yaşayan vatandaşlarında bakış açısı bu. Ama Arnavutköy her geçen gün üstüne katarak gelişimine devam eden bir ilçedir. 10 yıl öncesine baktığımız zaman sosyal doku olsun, kültürel doku olsun bugün çok daha ileri düzeylere yükseldi. Bu her geçen gün üstüne kata kata devam edecektir.

Dünyanın en büyük havaalanı Arnavutköy’e yapılıyor. Bu proje ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Sadece havaalanı projesi değil ilerde yapılacak birçok proje var bu bölgede. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, Yenişehir gibi devlet projeleri ilçemizin katma değerini yükseltecektir. Aynı zamanda havaalanı Arnavutköy’ün işsizlik sorununu çözecektir. İnşaat sektörünü canlandıracaktır, eğitim kurumlarının gelmesini sağlayacaktır, kurumsal firmaların gelmesini sağlayacaktır. Bunlarda Arnavutköy’ün katma değerinin yükselmesinde etkin rol oynayacaktır. Bu projeler sayesinde Arnavutköy gelişimini çok daha kısa sürede tamamlamış olacak.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Arnavutköy’de yaşamamız hasebiyle ilçemizin daha ileri gitmesi ve değerinin yükselmesi için bizde faydalı olmaya gayret göstereceğiz. Birkaç yıl önce bir üniversite, çalışma yaparak Arnavutköy’ü eğitimde geri kalmış olarak göstermişti. Bu araştırmayı yapan akademisyenlerin akıllarından şüphe ediyorum. Arnavutköy’e yerleşen her aileye baktığınız zaman eğitim seviyesi düşüktür. Benim kendi ailemde öyle. Biz 6 kardeşiz en küçükleri benim ve üniversite mezunu bir tek benim. Diğer ailelerinde çoğunda durum bu şekilde. Baktığınız zaman yeni nesil okuyor, üniversitelere gidiyor. Bu da zamanla ilçenin eğitim seviyesini yükseltecektir. Bu konuda Arnavutköy’ün diğer ilçelerle aynı kategoriye sokulmaması lazım. Çünkü diğer ilçelerinde yıllar önce Arnavutköy ilçemizden bir farkları yoktu. Bilginin diplomayla ulaşılacak bir şey olmadığı kanısındayım. Kaldı ki Ak Parti döneminde Arnavutköy’de bir çok okul açılmıştır ve gelecekte de açılmaya devam edecektir. Bunlar eğitime önem verildiğinin göstergesidir.

Röportaj: Zafer Kara

kadıoğlu

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba