Ana Sayfa ARNAVUTKÖY, MANŞET 2 Mart 2016

“Avcılık, paralı hale gelecek”

Avcılığın yarın öbür gün paralı hale de geleceğini öne süren Arnavutköy Avcılar Atıcılar ve Amatör Balıkçılar Kulübü Derneği Başkanı Olcay Karabağ 2015-2016 av sezonunun avcılar açısından nasıl geçtiğini ve avcıların sorunlarını gazetemize değerlendirdi.

 2015-2016 sezonu nasıl geçti?

2015-2016 av sezonu Kartal ve Arnavutköy ilçelerinde kuş gribi görülmesi nedeniyle Ağustos 15’de açılması gereken av sezonu 1 Ekimde açıldı. 1 Ekim’de açılan av sezonu 21.02.2016 tarihi itibariyle av sezonu kapanmış bulunmakta. Eskiye nazaran o bolluklar kalmadı. Çünkü bölgede yapılan projeler kuş yollarını etkilediğinden dolayı bu yıl kara avcılığı pek verimli geçti diyemeyiz. Geçmiş yıllara göre üyelerimiz daha az av yapabildi. Özellikle yerleşim alanlarının çoğalması av alanlarının azalmasına sebep oluyor. Bu nedenle yaban hayvanlarında azalma görülüyor.

Avcılar bilinçli bir avcılık yapıyorlar mı? Belgesiz ve kaçak avlanıyorlar mı?

Dernek olarak bizim tüzüğümüzde de var. Bizim dernek olarak amacımız hem bölgemizde hem ilçemizde bir sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek. Avcılık alanında da yaban hayatı Ankara’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adı altında daire başkanlığı tarafından yürütüyor. İstanbul’da da Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü yürütüyor. Bizde 1. Bölge Müdürlüğüne bağlı fahri av müfettişi olarak görev yapmaktayız. Tabi ki İstanbul kalabalık bir şehir olduğu için kaçak avcılık çok oluyor bu bölgede. Çünkü kendi illerinde özellikle doğu illerinden gelen vatandaşlarımız oradaki avcılıkla buradaki avcılığı karıştırıyorlar. Çünkü orada sıkı bir kontrol ve denetim yok. Burada görevlilerle karşılaştıkları zaman bunların dedikleri şu bizim bölgemizde denetim kontrol yok. Ama bu bölgede oturan bu bölgede uzun zamandır ikamet eden vatandaşlarımız olaylardan haberdar. Derneklere geliyorlar bilgi sahibi oluyorlar. Bizde dernek olarak vatandaşlara bilgi veriyor.
avcılar1
Avcı olabilmek için ne gerekiyor?

Önce avcılık belgesi almak için kursa gidiyorsun. Daha sonra avcılık belgesi ve dernekten avlanma izin kartı alman gerekiyor. Silah ruhsatını da ikamet ettiğin yer jandarmaya bağlıysa jandarmadan. Emniyet bölgesi ise emniyetten alıyorsun.

Av popülasyonu Arnavutköy bölgesinde nasıl?

Bıldırcın, üveyik ve çulluk gibi kuşlar başka ülkelerden gelip ülkemizden geçiyorlar. Yerli hayvan domuz, tavşan, tilki, çakal var çok az sayıda ördek var. Yasak hayvanlarda karaca, sülün ve keklik var. Bu hayvanlarda nesilleri tükenmesin diye avlanması yasak.

Yeni av sezonun da avcıları neler bekliyor?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yeni bir proje hazırlamış. Bu proje nasıl olacak fazla bilgimiz yok ama bu proje birden bire sunuldu avcılarımıza. Bu bence yanlış. Çünkü avcıdan kotalı avcılık sistemine uyulması gerektiği söyleniyor. Tabi ki herkesin evinde bilgisayar yok. Herkesin elinde android cep telefonu yok. Bir bölgede 1000 tane bıldırcın kotası vermiş sen oraya git, gitme internetten izin alıyorsun orada avlanacağım diyorsun ister git, ister gitme. 10 tane bıldırcın sistemden düşüyor. Seni devlet 10 tane bıldırcın vurdu gösteriyor. O zaman otomatikman ne oluyor orada 990 tane bıldırcın kalmış oluyor. Bu şekilde bıldırcın avlanıldığı zaman kota bittiğinde burada avcılık yapmak yasaklanıyor. O yüzden sıkıntı ortaya çıkacak. Avcılığı zorlaştırıyorlar. Yarın öbür gün paralı halede gelecek avcılık. Zaten şuan bile paralı. Bir avcı 170 TL vergi ödüyor. Avlanma izin kartı 120 TL artı dernek aidatı toplamda 320 TL para ödüyor. Kotalı avcılıkta da limitlerde hayvan başına para aldıklarını düşündüğümüzde parası olan avlanacak bu da avcıları zorlayacak.

 

Arnavutkoyhaberleri.com / Zafer Kara

kadıoğlu

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Uyarı! Suç teşkil eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | Enba